DISABUSE

In 1987 begonnen wij in het Achterhoekse Winterswijk als Disabuse, Nederland`s allereerste Crossover metal band.

We mengden hardcore punk en metal tot een rauwe mix waar we al onze frustraties en agressie in kwijt konden.

Zang: Arch

Gitaar: Brian, Edwin

Drum: Jeroen

Bas: Patrick


Geschiedenis

In 1989 brachten we in eigen beheer onze eerste EP "Sorrow and Perdition" uit met daarop zes nummers. De oplage van 2000 stuks was in enkele maanden uitverkocht. De plaat werd album van de week in het destijds zeer populaire radioprogramma Vara's Vuurwerk. Na veel optredens lasten we een pauze in.

Na enkele wisselingen in de bezetting besloten we in 1995 de draad weer op te pakken. In deze periode werd de demo "Existence" opgenomen. In februari 1997 werd onze debuut CD geperst in een beperkte oplage van 1000 stuks. Ook werd een nummer uitgebracht op het verzamelalbum Hollandse Herrie 1.


Platencontract

In 1998 tekende Disabuse een platencontract bij het Belgische I Scream Records om de "CD Personal Path"' uit te brengen. Dit album werd opgenomen in de Dutch Beaufort Studio door producer Han Swagerman en kreeg goede recensies in o.a. Aardschok, Core en Oor. In 1999 verscheen het nummer "Dagaz" op het I Scream verzamelalbum "5 Years of Blood, Sweat and Tears". We traden op met onder andere Sick of It All en Peter Pan Speedrock. Ook werden 2 van onze videoclips regelmatig vertoond op TMF's Wet & Wild.

In februari 2002 namen we in de Rotterdamse Excess-studio het album "Down in Disgrace" op. Deze opnames werden afgesloten met een optreden met Biohazard en Backfire. In mei 2002 werd dit album in eigen beheer uitgebracht. Op de verzamelaar "Upmagazine" verscheen een nummer van dit album. In 2004 besloot de band te stoppen, het laatste optreden vond plaats in zaal Elbekurkie in Meddo.


Reunie

In 2009 vonden we het tijd voor een reunie, deze vond op 17 januari plaats in zaal Eucalypta in Winterswijk, en op 29 augustus speelden we op Elsock 2009 in Rijssen.

We vatten het plan op om in de toekomst slechts enkele keren per jaar een concert te geven. Plannen voor nieuw materiaal waren er echter niet. De opnames die tijdens het reunieconcert in Winterswijk gemaakt werden, werden op 30 januari 2010 op CD uitgebracht onder de titel "Echoes of a Lifetime". In 2010 volgden nog optredens tijdens het Geldersch Metal Treffen (met o.a. God Dethroned, Severe Torture en Heidevolk) en Headbanging Enschede (MasterIzegrimAsphyx). In 2011 werd opgetreden op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde met Anthrax, Anihilator, Death Angel en Sepultura.


2015 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan...

Disabuse besluit weer in de originele bezetting uit 1987 het oefenhok in te duiken, dit bevalt zo goed dat we besluiten om een aantal vroege nummers opnieuw op te nemen.


De release van de EP "Remains" in 2015 wordt stevig gevierd met een optreden op het Achterhoeks Metalfest in Eibergen. Daarnaast staat Disabuse in december 2015 op de Eindhoven Metal Meeting. 

Eind 2016 besluit Arch te stoppen als frontman van Disabuse en zijn kwaliteiten te richten op zijn gitaarspel met de band Rise Above.

Zijn vervanger is snel gevonden, Steven Tolkamp (bekend van de bands Fake no More, Art of Pantera en Godscum) wordt gevraagd om de zang op zich te nemen.

Steven is al sinds het begin groot liefhebber van de muziek van Disabuse en  hoeft hierover niet lang na te denken.

Na 30 jaar besluit ook gitarist Edwin Woerdman een punt achter zijn muzikale carriere te zetten.

Zijn waardige opvolger is Eric Heuverhorst bekend van oa de band Death Squad